icon Agenda

750 jaar stad Genemuiden

  • 14 januari 2025
  • 't Olde Staduus

Genemuiden viert in 2025 dat het 750 jaar stad is. Inwoners organiseren een jaar lang prachtige evenementen en activiteiten. 

750 jaar Stad gaat voor een programma voor alle inwoners van Genemuiden. Of ze nou op de basisschool zitten of in De Meente wonen. De aftrap van het feestjaar is op 14 januari 2025 in de Grote Kerk. Dat is de plek waar Genemuiden de stadsrechten kreeg. Daarna volgt minimaal elke maand een evenement. Van een Open Bedrijvendag tot een sportieve Supercup voor verenigingen, van activiteiten voor de basisscholen tot concerten en andere culturele bijeenkomsten.

Genemuiden kreeg in 1275 stadsrechten van Jan van Nassau. Dat was de machtige bisschop van Utrecht. Hoewel hij volgens de geschiedenisboeken een slecht bestuurder was, nam hij voor Genemuiden een belangrijk besluit.

De stad kreeg later ook het veerrecht en mocht drie jaarmarkten organiseren. In de eeuwen die volgde kreeg Genemuiden te maken met armoede, ziekte en natuurrampen. Vanuit de biezenindustrie ontstond een florerende tapijtindustrie. Mede daardoor verbeterden de sociale omstandigheden. Ondertussen is Genemuiden in binnen- en buitenland bekend als de tapijtstad.

Zet ook alvast het feestweekeinde van 18 tot en met 21 september 2025 in de agenda!

Meer informatie?

iconWat is er nog meer te doen?

vanaf 8 mrt
Expositie (H)erkenning in Kunst

Expositie (H)erkenning in Kunst

8 maart 2024 't Olde Staduus
vanaf 14 jan
750 jaar stad Genemuiden

750 jaar stad Genemuiden

14 januari 2025 't Olde Staduus
Bekijk alle activiteiten